• header_1.jpg
 • header_2.jpg
 • header_3.jpg
 • header_4.jpg
 • header_5.jpg
 • header_6.jpg
 • header_7.jpg
 • header_8.jpg
 • header_9.jpg
 • header_10.jpg
 • header_11.jpg
 • header_12.jpg
 • header_13.jpg
 • header_14.jpg

geschiedenis

GESCHIEDENIS BROUWERSDAM, DEELS OPGETEKEND DOOR MAARTEN BOKSLAG

De Kabbelaarsbank in het midden van de Brouwersdam is één van de jongste stukjes Nederland. Het is bovendien het aller-allerzuidelijkste stukje Zuid-Holland: het water ten zuiden van de Kabbelaarsbank behoort tot de provincie Zeeland. Oorspronkelijk ingericht als werkeiland voor de Deltawerken, werd de Kabbelaarsbank eind jaren '70 ontdekt door de windsurfers. De straffe bries en het ondiepe kustwater maakten de spot tot de ideale uitvalsbasis voor actie, fun, rust en natuur.

 

De oprichting van de mobiele surfschool in de late jaren '80 door Uwe Jendrusch en Pieternel van der Linde, was het begin van een mooi watersportbedrijf. Pieternel van der Linde, een echte Zeeuwse, werkte al in de schoolvakanties bij een zeilschool in Scharendijke en op haar vijftiende stond ze voor het eerst op de surfplank; een sport waar ze later steeds fanatieker in werd. Zo leerde ze de Duitse Uwe Jendrusch kennen, die veel ervaring had in het geven van surflessen.

 

Al snel wisten Uwe en Pieternel dat de surfschool hun passie was en de caravan werd vervangen door een dubbeldeks bus, waar boven de theorielessen gegeven werden en beneden voor de surfers ruimte was om zich om te kleden. “Een unieke bus, wat hebben we gelachen!” vertelt Pieternel nagenietend. “We hadden na afloop van de lessen de meest gezellige feesten op het strand. Met een barbecue erbij, het was toen nog kleinschalig”.

 

Het was duidelijk dat Uwe en Pieternel zich definitief op de Kabbelaarsbank wilden vestigen. Na grote inspanningen en hard werken kon in 1993 het Surfcentrum Brouwersdam haar deuren openen. Door veel belangstelling voor een echt restaurant bij het surfcentrum, werden de plannen op het laatste moment gewijzigd, zodat ook het restaurant direct geopend kon worden. Zoals Pieternel het zegt: “Dat improviseren, dat is echt onze sterke kant”.

 

En dat bewijzen de ondernemers jaar na jaar. Het eerste project werd het uitbreiden van het kleine surfwinkeltje met een noodgebouw. Vervolgens werd in 1998 de zeilschool van Port Zélande overgenomen en overgebracht naar de locatie van het Surfcentrum. Daarbij kreeg het bedrijf haar huidige naam: Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam.

 

Gezien de vele groepen en schoolklassen die meerdere dagen op het centrum verblijven, was het hebben van verblijfsaccommodatie geen overbodige luxe. “Groepen en schoolklassen verbleven op de eilanden, moesten fietsen huren en soms zo hard tegen de wind in fietsen dat ze al uitgeput waren als de lessen begonnen”, licht Pieternel toe. In 1999 kreeg het Zeil- en Surfcentrum er een flinke nieuwbouw bij: een ruime surfshop, groepsaccommodatie en uitbreiding van het restaurant.

 

Echt uniek is de mogelijkheid om de surfplanken voor aanschaf uit te proberen. Elk seizoen kopen Pieternel en Uwe de nieuwste en beste surfplanken voor de lessen en verhuur. Op deze manier kan alles getest worden. “Zo'n service vind je in geen enkele andere surfwinkel” zegt Pieternel. Momenteel heeft het Zeil- en Surfcentrum 250 boards.

 

Niet voor niets is de Kabbelaarsbank uitgeroepen tot een van de beste windsurfspots ter wereld en daar zijn Uwe en Pieternel erg trots op. Dit is echter geen reden om niet te blijven vernieuwen en te verbeteren. Stil zitten kunnen ze niet. Hoewel er tussen 1999 en 2007 niet veel fysieke veranderingen plaatsvonden, zijn ze continu bezig met events zoals de Mission, NK's, WK Freestyle Youth, EK's en zo verder.

 

In 2009 wordt de Waterjump aan de activiteiten toegevoegd, waarbij spectaculaire sprongen van een 8 meter hoge schans te zien zijn. Deze actie past perfect in het plaatje van windsurfen en zeilen: actie, fun en ontspanning.

 

Door toegenomen activiteiten en uitbreiding van zowel windsurf materiaal als de botenvloot, blijkt de uitbreiding van 1999 niet meer toereikend. Dit leidt tot in 2012 tot uitbreiding van het achterste gebouw met een groot pakkenhok, nieuwe kleedkamers en meer opslagruimte voor het windsurfmateriaal. De zeilschool verhuist naar het nieuwe gebouw: het race-office. Toch wel het paradepaardje met een uniek uitzicht over de Grevelingen. De begane grond omvat de zeilschool, kleedruimtes, SUP en opslag. De bovenverdieping is verdeeld in drie vergaderruimtes met alle bijbehorende faciliteiten. De botenvloot bestaat uit catamarans, kajuitboten, valken, RS Visions, RS Quba's, Lasers en optimisten.

 

En dit is nog niet alles. Activiteiten en verblijfsaccommodatie op 1 locatie blijkt ideaal voor groepen, scholen, verenigingen, gezinnen en families. Daarom besloten Uwe en Pieternel om nog 14 beachlodges erbij te bouwen op een opgespoten landtong. Op deze manier liggen de huisjes direct aan het water met een aanlegsteiger. Zoals Pieternel het mooi verwoord: “Op de veranda zitten voor een huisje met een 'beach' sfeer, dat perfect past in de omgeving, direct aan het water en kijkend naar windsurfers, zeilboten en kinderen die krabben aan het vangen zijn... Dat wil toch iedereen?”

 

Dat kan inderdaad alleen maar beaamd worden. Hoewel het Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam de laatste jaren flink uitgebreid is, zorgt vooral het team voor de gemoedelijke, gezellige en huiselijke sfeer. Elk jaar zijn veel bekende gezichten te zien die alle gasten verwelkomen en vermaken. Het jonge team houdt Pieternel actief geeft ze aan. En met de organisatie van de Wereldkampioenschappen Freestyle windsurfen in 2013 bewijst ze inderdaad dat het ondernemen er nog steeds in zit. Er zijn zelfs nog plannen voor een waterskibaan, dus we zullen nog veel van het Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam horen!

Bron: RECREATIE Magazine over Recreatie en Toerisme, uitgave mei 2005, nr 5

geschiedenis